Wednesday, August 1, 2012

Huhuhuhuhu.. beberapa hari tidak update..

Alhamdulillah, bersambung lagi tadarus.. Hari Khamis lepas tak dapat ke sekolah. Entah mungkin aku salah makan, Allah bagi sakit perut. Selalunya kalau aku sakit perut, automatik badan aku rasa nak demam, dan memang tak dapat nak solat berdiri sempurna. Niat berdiri dan kemudian aku solat secara duduk. Kaki terasa sejuk, kebas, sengal-sengal. Saat sakit itu tiba, tak lain yang aku ingat betapa aku telah hilang nikmat kesihatan dan nikmat solat secara berdiri. Sungguh lah, manusia ini tahu menghargai bila dia mula kehilangan.

Ok, sedikit di situ tentang hari khamis, yang aku ingin cerita kat sini pasal hari-hari mengaji.

Dari awal lagi telah kata pada diri "Walaupun, dia dah tingkatan 5 tak semestinya kelancarannya setara umurnya. Dan tak mustahil, yang baru tingkatan 1 lebih baik bacaannya." Ia adalah untuk mengelakkan aku rasa terkejut dan sememangnya dunia ini begitu. Yang muda tak semestinya punya sikit ilmu. Sedangkan Muhammad Al Fateh pun dapat memimpin tentera jihad yang jauh lebih berusia daripada dirinya yang jauh lebih muda.

Yang dnilai di sisi Tuhan bukan berapa angka yang dipinjamkan Allah kepada kita tetapi tahap iman dan taqwa yang kita tak tahu di mana? Cuma kita boleh melihat secara kasar namun tidak sampai berburuk sangka, memandang rendah pada manusia lain kerana hidayah itu milik siapa lagi kalau bukan Allah Yang Agung.

Alhamdulillah, semoga anak-anak ini terus ingin mengaji Al-Qur'an dan mendalami ilmu Allah ini. Aku juga harap, aku diberi peluang untuk itu insya-allah...aminn

No comments:

Post a Comment